Psychodietetyka

188 godz. dydaktycznych

NOWOŚĆ – Edycja 1

Warunkiem uruchomienia kierunku jest zebranie wymaganej, minimalnej liczby osób.

Cel studiów

  • Holistyczne, a nie tylko somatyczne spojrzenie na przyczyny chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem (m.in. otyłości, anoreksji, bulimii, cukrzycy, miażdżycy, niedokrwiennej choroby serca).
  • Uwzględnianie czynników psychologicznych w występowaniu w.w. chorób oraz problemów jedzeniowych
  • Uzyskanie przez uczestników wiedzy z zakresu poznawczych, emocjonalnych i behawioralnych aspektów diety, ułatwiających im skuteczną zmianę nawyków żywieniowych u osób, z którymi będą pracować.
  • Wskazanie możliwości skutecznego oddziaływania na zmianę zachowań w zakresie zachowań jedzeniowych, żywienia, motywowania do leczenia dietetycznego oraz zdobycie umiejętności konstruowania programów profilaktycznych dla różnych grup wiekowych.

Zapoznanie słuchaczy z najnowszymi koncepcjami dotyczącymi psychospołecznych uwarunkowań i konsekwencji realizowania potrzeby pokarmowej, znaczenia prawidłowego odżywiania dla szeroko rozumianego rozwoju człowieka, z zaburzeniami w zakresie odżywiania oraz jednostkami chorobowymi wymagającymi specjalistycznej diety (choroby onkologiczne, metaboliczne, zespoły psychiatryczne i neurologiczne, nietolerancje pokarmowe i alergie itp.). Uzyskają ponadto możliwość opanowania umiejętności w zakresie nawiązywania kontaktu z klientem, motywowania go do podtrzymywania diety i prawidłowych nawyków żywieniowych, współpracy ze specjalistami innych dziedzin, projektowania pomocy pacjentom z uwzględnieniem ich psychoemocjonalnych problemów oraz pracy z zakresu profilaktyki 1stopnia zwłaszcza w populacji wieku rozwojowego.

Adresaci

Studia skierowane są do osób pracujących bądź zamierzających pracować z osobami wymagającymi specjalistycznej diety. Stąd też wśród odbiorców mogą znaleźć się dietetycy, lekarze i pielęgniarki, psychologowie i psychoterapeuci, technolodzy żywności, pedagodzy, a także osoby zajmujące się wczesną profilaktyką zaburzeń w sferze karmienia i odżywiania, a co za tym idzie wspieraniem rozwoju dzieci młodzieży.

Program

  • Cechy indywidualne jako czynnik ryzyka
  • Ciało – styl życia – media i nowoczesne technologie
  • Ciemna strona mediów społecznościowych
  • Dietetyka i psychodietetyka
  • Jednostka- społeczeństwo-kultura
  • Jednostka wobec kontroli rzeczywistości i samokontroli własnej egzystencji
  • Medyczne postawy psychodietetyki
  • Medytacja
  • O korzystaniu z umiejętności terapeutycznych
  • Podstawowe narzędzia terapeutyczne
  • Programy profilaktyczne w walce nieprawidłościami w sferze jedzenia
  • Psychologia odżywiania
  • Psychologiczne aspekty nadmiernej masy ciała i nawyków jedzeniowych
  • Psychologiczne uwarunkowania chorób dietozależnych
  • Rodzinne uwarunkowania do zachorowania
  • Rola pomocy dietetycznej w holistycznym modelu pracy z osobami z zaburzeniami
  • Socjologia jedzenia
  • Systemowe rozumienie zaburzeń jedzenia
  • Zasady dobrej komunikacji i porozumiewania się
  • Seminarium

Organizacja nauki

Zajęcia odbywają się w trybie online z reguły co dwa tygodnie w soboty i niedziele w godzinach 9:00-16:30:

  • zdalne: na platformie Zoom

Dane dostępowe są przesyłane drogą mailową przeważnie w czwartki.

Regulamin organizacji studiów

Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy

Warunki zaliczenia

Warunkiem ukończenia studiów podyplomowych jest uzyskanie wszystkich zaliczeń oraz napisanie pracy dyplomowej.

Wymagane dokumenty

Po potwierdzonym terminie rozpoczęcia, najpóźniej do miesiąca od uruchomienia kierunku należy złożyć dokumenty rekrutacyjne:

  • kserokopia dyplomu ukończenia studiów I i/lub II stopnia
  • kserokopia suplementu do dyplomu (jeśli był wydawany)
  • 1 zdjęcie formatu 35×45 mm spełniające wymogi fotografii do dowodu osobistego
  • formularz zgłoszeniowy (pobierz PDF, pobierz DOC)
  • oświadczenie (pobierz PDF, pobierz DOCX)

Dokumenty składamy:

  • w formie papierowej do biura KIRE osobiście, bądź przez upoważnioną osobę (pisemne upoważnienie nie jest wymagane) lub pocztą.

Opiekun kierunku

Weronika Tylutki

weronika.tylutki@kire.pl

511 713 487

Promocje dla Absolwentów!

Zniżka 200 zł

Absolwent 1 kierunku

Zniżka 300 zł

Absolwent 2 kierunków

Zniżka 400 zł

Absolwent 3 kierunków

 

Studia podyplomowe - Psychodietetyka

Zajęcia online

całość
5000 zł
2 semestry 27-09-2025

Opinie uczestników